Detoxen is tegenwoordig een rage. Je kunt je lichaam ontgiften met een sap reinigingskuur, of je kunt je huis ontgiften met een dieptereiniging. Maar hoe zit het met het ontgiften van je leven?
Het klinkt misschien als een vreemd concept, maar net zoals je je fysieke lichaam kunt reinigen van gifstoffen, kun je ook je mentale en emotionele lichaam reinigen van negatieve gedachten en emoties. Hier zijn vier eenvoudige manieren om te beginnen:
1. Negativiteit ongedaan maken
Negativiteit is als een langzaam gif dat je fysieke, mentale en emotionele welzijn langzaam kan aantasten als je het te lang ongecontroleerd laat gaan. Om de greep van negativiteit los te maken, kun je proberen een dagboek bij te houden met twee kolommen: Eén met het label “negatieven” en de andere met het label “manieren om te verhelpen/overwinnen”. Telkens als je iets negatiefs overkomt, schrijf je dat op in de eerste kolom. Maak dan in de tweede kolom een aantekening over hoe je deze negatieve gebeurtenis kunt verhelpen of overwinnen. Dit helpt je je vermogen om ermee om te gaan te zien in plaats van je te concentreren op wat er mis is. Bijvoorbeeld, als je auto wordt weggesleept omdat je illegaal parkeerde, gebruik die plek dan de volgende keer niet meer! Maak een lijst van manieren waarop je het had kunnen voorkomen.
2. Stop negatieve zelfpraat
We hebben allemaal wel eens negatieve gedachten, maar als je jezelf betrapt op dingen als “ik ben dom” of “ik kan dit niet”, dan moet je die negatieve zelfpraat een halt toeroepen. Een deel van onze menselijke natuur is dat we, als we voor een uitdaging staan, nadenken over hoe moeilijk het voor ons zal zijn om die aan te pakken. Dan begint je geest manieren te verzinnen om aan die uitdaging te ontsnappen, omdat je niet met pijn of ongemak te maken wilt hebben. Dit resulteert vaak in opgeven nog voor je goed en wel begonnen bent.
Negatieve zelfpraat creëert een cyclus van twijfel en angst, die elke taak moeilijker maakt dan hij in werkelijkheid is. In plaats van jezelf uit te schelden, kijk je naar watwat je de volgende keer anders kunt doen en maak een plan voor hoe je dat gaat bereiken. Als je faalt, probeer het dan opnieuw en leer van wat er mis ging. Dit zal je helpen je ware potentieel te zien in plaats van altijd eerst het slechtste scenario te zien.
3. Herformuleer de manier waarop je uitdagingen ziet
Denk aan een uitdaging die je leven je momenteel biedt, of die nu te maken heeft met je carrière, gezin of gewoon ’s morgens uit bed komen. Stel je deze uitdaging nu voor als een kans in plaats van als iets dat je bezwaart. Elke ervaring bergt in zich kansen voor ons om te leren en sterker te worden, maar we moeten een open geest hebben zodat we ze kunnen grijpen als ze zich aandienen. Onthoud: Er zullen dingen misgaan, hoe hard we ook ons best doenom ze te vermijden. In plaats van te proberen problemen te vermijden, concentreer je je op wat je ervan kunt leren en hoe ze je beter zullen uitrusten voor de toekomst.
4. Maak tijd om te ontspannen
De geest heeft net zo goed rust nodig als het lichaam, dus is het belangrijk om elke dag tijd vrij te maken om te ontspannen en je mentale batterijen op te laden. Dit betekent niet dat je uren rusttijd nodig hebt; zelfs 5-10 minuten diep ademhalen kan helpen om jezelf te centreren. Sluit gewoon je ogen, zit stil en concentreer je op diep ademhalen door je neus terwijl je alle gedachten laat wegdrijven als wolken in de lucht (of schapen, als je moe bent). Je zult misschien verbaasd zijn over hoe verfrist je je al na een paar minuten voelt!