Gezonder gaan leven. Het staat bij menigeen op een lijstje met dingen die echt verstandig zouden zijn om te gaan doen, maar blijkt voor veel mensen tegelijk een stuk minder makkelijk dan gedacht. Zeker wanneer bepaalde gewoontes er nogal stevig in zijn gesleten, neem je er niet zomaar afscheid van. Toch kan gezonder leven echt gemakkelijker zijn dan je denkt. Het is lang niet altijd nog om je hele leven ervoor om te gooien, met een paar kleine aanpassingen kom je vaak ook een heel eind.

Wat vaker de benenwagen gebruiken

Een hele makkelijke manier om gezonder te gaan leven, is wat vaker wandelen. Klinkt simpel, toch? Je hoeft er niet eens bewust tijd voor te nemen, niet tegen jezelf te zeggen ‘zo, nu ga ik eens even wandelen’. Nee, juist wandelen is nu net iets dat je heel makkelijk in je dagelijks leven kunt integreren.

Pak voor korte stukjes gewoon niet meer uit gewoonte de auto, maar ga lopen. Breng lopend de kinderen naar school, doe lopend de dagelijks boodschappen en ga ook eens wandelen naar je werk, als dat op loopafstand ligt. Het kost je een beetje extra tijd, maar je krijgt er een hoop voor terug. Wandelen is de perfecte manier om je hoofd even leeg te maken, mentaal tot rust te komen. Bovendien heb je door je rustigere tempo de mogelijkheid om eens wat meer om je heen te kijken, en mooie dingen in je eigen omgeving te ontdekken. Vaak neem je lopend een andere route dan met de auto, een mooiere en niet zelden kortere, en kom je nog eens op plekken waar je nog nooit geweest bent. En, mooi meegenomen, je werkt meteen lekker aan je conditie, zeker als je een beetje doorstapt. Afvallen met wandelen is ook goed mogelijk, dus wil je nog wat kilo’s kwijt is de kans groot dat je die langzaam maar gestaag ziet verdwijnen als je wat vaker de benenwagen gebruikt.

Op zoek naar gezondere tussendoortjes

Nog een simpele manier om wat gezonder te gaan leven zonder je hele leven om te hoeven gooien, is alleen te kijken naar je tussendoortjes. Knabbel je regelmatig koekjes weg, of eet je vaak uit gewoonte andere ongezonde tussendoortjes, dan kan een deel hiervan vervangen door gezonde alternatieven ook al een hoop schelen. Afvallen zonder dieet doe je vaak door ongezonde keuzes (deels) te vervangen door gezonde. Zo heb je geen honger, ontzeg je jezelf ook niet meteen alles, en leer je dat gezondere snacks niet alleen lekker, maar vaak ook veel meer voedzaam zijn dan ongezondere keuzes.